Opis
Na dalekim południu chorwackiego wybrzeża leży malownicza wyspa Lopud (gr. Delaphodia, łac. Lafota). Na tej niewielkiej wyspie znajdziemy zaskakująco dużo zabytków. Blisko stąd również do Dubrownika - jednego z najpiękniejszych miast w Europie.
Lopud to bardzo mała wyspa (jej długość wynosi 4,5 km, a szerokość do 2 km) należąca do Archipelagu Elafickiego. Jej stolicą jest położone nad zatoką miasteczko Lopud - jedyna miejscowość na wyspie. Na wyspę można dopłynąć promem z Dubrownika.
Odkrycia archeologiczne ujawniły, że Lopud był zasiedlony już kilka tysięcy lat temu. Na wyspie znaleziono liczne ślady starogreckich, rzymskich i słowiańskich budowli. W miejscu dzisiejszej twierdzy Španjola odkryto fragmenty ceramiki będące pozostałością po iliryjskich mieszkańcach wyspy. Z czasów rzymskich pozostały fragmenty reliefowo obrabianych kamieni na przedromańskich kościołach. Pozostałościami kultury starochorwackiej są przedromańskie kaplice: św. Ilii, św. Jana Chrzciciela, św. Piotra i św. Mikołaja (sv. Nikoli). Jak donoszą dubrowniccy kronikarze, osada Lopud była jedynym chorwackim osiedlem na wyspie już w IX stuleciu.
Lopud od IX wieku wchodził w skład Republiki Dubrownickiej, a od roku 1457 stał się jednym z jej lokalnych centrów. W tym okresie w mieście Lopud żyło ponad 1000 mieszkańców.
Na wyspie Lopud, podobnie jak na wielu wyspach chorwackich czy greckich, znajdziemy wiele zabytkowych budowli sakralnych. Najcenniejsze to ufortyfikowany klasztor franciszkanów z 1483, opuszczony od 1808, kościółek sv. Trójcy z XVI w., klasztor dominikanów z 1482, kościół Gospe od Šunja z XII w. oraz ruiny: romańskiego (lub jeszcze starszego) kościoła sv. Ilije i gotyckiego zamku książęcego w okolicach klasztoru Dominikanów. W pobliżu wyspy, na głębokości 23 m znajduje się chroniony wrak statku handlowego z XVII w. Warto też zwiedzić miejscowy park. Rośnie w nim wiele gatunków roślin, z przewagą bambusów i różnych odmian kaktusów z całego świata.
Będąc tak blisko Dubrownika, grzechem byłoby nie zwiedzić tego miasta. Turystyczna stolica Dalmacji to jedno z najpiękniejszych miast w Europie, przyciągające gości z całego świata swą świetnie zachowaną starą zabudową, muzeami, festiwalami, restauracjami i łagodnym klimatem. To nie wszystko: całości dopełniają przepiękne pejzaże, znakomita kuchnia, kawa i gościnność Chorwatów. Zabytkowy układ urbanistyczny Dubrownika bez wątpienia zasłużenie znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Z Dubrownika można też wybrać się w rejs do czarnogórskiego kurortu Bar lub do Splitu.
Lopud to dobre miejsce dla osób, które w wakacje pragną przede wszystkim poopalać się na plaży i nie potrzebują bardziej aktywnego wypoczynku. W zatoce Lopud znajdziemy piaszczystą plażę. Na wyspie przeważają jednak plaże kamieniste. Okoliczne wody sprzyjają szczególnie nurkowaniu i żeglowaniu.
Baza noclegowa wyspy Lopud to szereg kwater prywatnych i kilka małych, ale o wysokim standardzie hoteli - jak Glavović i Villa Vilina.
W kuchni dalmatyńskiej dominują dania z ryb i owoców morza. Skorpenę, morszczuka i różne gatunki leszcza przyrządza się w Dalmacji na trzy sposoby - piecze się na ruszcie, gotuje lub smaży i gotuje. Każde danie rybne okraszone jest obficie różnymi przyprawami - m.in. dzikimi ziołami i oliwą z oliwek. Podobnie rzecz ma się w przypadku dań z owocami morza. Niekiedy dania te, podobnie jak dania rybne, podaje się z mamałygą, prostą tradycyjną potrawą znaną u nas głównie w południowo-wschodniej części kraju.
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się z lokalnych owoców: suszonych fig, miodu oraz rodzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery. Niektórych z nich, jak rožaty i frituli, nie można dostać nigdzie poza Dalmacją. Rožatę przygotowuje się z jajek, mleka i karmelu. Przysmak ten jest szczególnie lubiany w południowej Dalmacji. Fritule robi się z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje w kulki wielkości śliwek i smaży na oleju.
Wakacje w tym regionie Chorwacji to również świetna okazja, by spróbować chorwackich win, wysoko cenionych na całym świecie. Produkuje je się tutaj od wielu wieków, a każda wyspa posiada własny niepowtarzalny jego gatunek. Niedaleko na północny-zachód od Dubrownika znajduje się najsłynniejszy chorwacki region winiarski - półwysep Pelješač - gdzie wytwarza się słynne wina Postup i Dingač.
Na wakacje na wyspę Lopud najlepiej przyjechać w okresie letnim. Wówczas temperatury powietrza w dzień i w nocy są najwyższe - odpowiednio 29 i 21°C. W lecie bardzo ciepła jest też woda w morzu - 24-26°C. Wtedy również najwięcej skorzystamy ze słońca - liczba godzin słonecznych w tym okresie waha się od 11 do 12 na dzień.
Lopud to bardzo mała wyspa (jej długość wynosi 4,5 km, a szerokość do 2 km) należąca do Archipelagu Elafickiego. Jej stolicą jest położone nad zatoką miasteczko Lopud - jedyna miejscowość na wyspie. Na wyspę można dopłynąć promem z Dubrownika.
Historia
Odkrycia archeologiczne ujawniły, że Lopud był zasiedlony już kilka tysięcy lat temu. Na wyspie znaleziono liczne ślady starogreckich, rzymskich i słowiańskich budowli. W miejscu dzisiejszej twierdzy Španjola odkryto fragmenty ceramiki będące pozostałością po iliryjskich mieszkańcach wyspy. Z czasów rzymskich pozostały fragmenty reliefowo obrabianych kamieni na przedromańskich kościołach. Pozostałościami kultury starochorwackiej są przedromańskie kaplice: św. Ilii, św. Jana Chrzciciela, św. Piotra i św. Mikołaja (sv. Nikoli). Jak donoszą dubrowniccy kronikarze, osada Lopud była jedynym chorwackim osiedlem na wyspie już w IX stuleciu.
Lopud od IX wieku wchodził w skład Republiki Dubrownickiej, a od roku 1457 stał się jednym z jej lokalnych centrów. W tym okresie w mieście Lopud żyło ponad 1000 mieszkańców.
Atrakcje turystyczne
Na wyspie Lopud, podobnie jak na wielu wyspach chorwackich czy greckich, znajdziemy wiele zabytkowych budowli sakralnych. Najcenniejsze to ufortyfikowany klasztor franciszkanów z 1483, opuszczony od 1808, kościółek sv. Trójcy z XVI w., klasztor dominikanów z 1482, kościół Gospe od Šunja z XII w. oraz ruiny: romańskiego (lub jeszcze starszego) kościoła sv. Ilije i gotyckiego zamku książęcego w okolicach klasztoru Dominikanów. W pobliżu wyspy, na głębokości 23 m znajduje się chroniony wrak statku handlowego z XVII w. Warto też zwiedzić miejscowy park. Rośnie w nim wiele gatunków roślin, z przewagą bambusów i różnych odmian kaktusów z całego świata.
Wycieczki fakultatywne
Będąc tak blisko Dubrownika, grzechem byłoby nie zwiedzić tego miasta. Turystyczna stolica Dalmacji to jedno z najpiękniejszych miast w Europie, przyciągające gości z całego świata swą świetnie zachowaną starą zabudową, muzeami, festiwalami, restauracjami i łagodnym klimatem. To nie wszystko: całości dopełniają przepiękne pejzaże, znakomita kuchnia, kawa i gościnność Chorwatów. Zabytkowy układ urbanistyczny Dubrownika bez wątpienia zasłużenie znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Z Dubrownika można też wybrać się w rejs do czarnogórskiego kurortu Bar lub do Splitu.
Plaże i sporty
Lopud to dobre miejsce dla osób, które w wakacje pragną przede wszystkim poopalać się na plaży i nie potrzebują bardziej aktywnego wypoczynku. W zatoce Lopud znajdziemy piaszczystą plażę. Na wyspie przeważają jednak plaże kamieniste. Okoliczne wody sprzyjają szczególnie nurkowaniu i żeglowaniu.
Noclegi
Baza noclegowa wyspy Lopud to szereg kwater prywatnych i kilka małych, ale o wysokim standardzie hoteli - jak Glavović i Villa Vilina.
Kuchnia
W kuchni dalmatyńskiej dominują dania z ryb i owoców morza. Skorpenę, morszczuka i różne gatunki leszcza przyrządza się w Dalmacji na trzy sposoby - piecze się na ruszcie, gotuje lub smaży i gotuje. Każde danie rybne okraszone jest obficie różnymi przyprawami - m.in. dzikimi ziołami i oliwą z oliwek. Podobnie rzecz ma się w przypadku dań z owocami morza. Niekiedy dania te, podobnie jak dania rybne, podaje się z mamałygą, prostą tradycyjną potrawą znaną u nas głównie w południowo-wschodniej części kraju.
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się z lokalnych owoców: suszonych fig, miodu oraz rodzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery. Niektórych z nich, jak rožaty i frituli, nie można dostać nigdzie poza Dalmacją. Rožatę przygotowuje się z jajek, mleka i karmelu. Przysmak ten jest szczególnie lubiany w południowej Dalmacji. Fritule robi się z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje w kulki wielkości śliwek i smaży na oleju.
Wakacje w tym regionie Chorwacji to również świetna okazja, by spróbować chorwackich win, wysoko cenionych na całym świecie. Produkuje je się tutaj od wielu wieków, a każda wyspa posiada własny niepowtarzalny jego gatunek. Niedaleko na północny-zachód od Dubrownika znajduje się najsłynniejszy chorwacki region winiarski - półwysep Pelješač - gdzie wytwarza się słynne wina Postup i Dingač.
Klimat, pogoda, średnie temperatury
Na wakacje na wyspę Lopud najlepiej przyjechać w okresie letnim. Wówczas temperatury powietrza w dzień i w nocy są najwyższe - odpowiednio 29 i 21°C. W lecie bardzo ciepła jest też woda w morzu - 24-26°C. Wtedy również najwięcej skorzystamy ze słońca - liczba godzin słonecznych w tym okresie waha się od 11 do 12 na dzień.
Miasteczko na małej wyspie Lopud z niewielkim portem. Z wyspy mozna sie bezposrednio dostac promem do Dubrovnika. Moim zdaniem jest to jedno z ladniejszych miejsc w Chorwacji - typowa środziemnomorska roślinnosc, palmy,cytrusy, kamienne domy, łagodny klimat, ze wszystkich stron morze. Plaze głownie kamieniste i zwirowe. Widzielismy tylko dwa hotele, przewazaja kwatery prywatne i pensjonaty.
Wady:
Promy dosyc rzadko kursują i przede wszystkim zakaz jazdy samochodem po wyspie
Jest to wioska leżaca na wyspie o tej samej nazwie w poblizu Dubrovnika, nieduza bo ok. 4 km kw. Ludzi tu praktycznie nie widac moze dlatego ze wyspe zamieszkuje niewiele ponad 200 osób. Zdecydowanie jest to miejsce dla osób chcacych spedzic wakacje "na bezludnej wyspie". Lopud lezy w zatoce, ma plaze z drobnym bialym piaskiem i płytka wodę. Jest tu kilka sklepów i restauracji. Otoczenie miasta skalisto-górzyste, ale miejscami znajdziemy rafy. i mały port. Wokół mnóstwo sródziemnomorskiej i róznorodnej roślinnosci
Wady:
Słaby dojazd na wyspę
Wyspa Lopud znajduje się między półwyspem Peljesac a Dubrovnikiem. Jest to idealne miejsce na wypoczynek w ciszy i spokoju, z dale od zgiełku duzych miast i tłumów ludzi.Są piękne krajobrazy i cudowna przyroda, nie tknięta przez człowieka, co sprawia że można w tym miejscu naprawdę się wyciszyć. Duża zaleta to jedna z ładniejszych plaż jakie widziałam. Uważam, że warto wybrać się do tego miejsca i zachwycić tym miejscem tak jak my.
Lopud jest małą wysepka polozona koło Dubrovnika. Mozna sie na nia dostac łądzia ktora kursuje 3 razy dziennie z Dubrovnika. Po wyspie mieszkancy poruszaja sie głownie rowerem, samochodow praktycznie nikt u nie uzywa. Główna atrakcją są plaże, długi deptak wokół zatoki i park z kamiennymi lwami. Wyspa jest bardzo obfita w roslinnosc np. palmy, ma wiele ciekawych tras spacerowych. Miejsce jest ciche i spokojne
Wady:
Miejsce na pewno nie dla osob rozrywkowych, po tygodniu troche zaczynalo nam sie nudzic