Sokol produkt z suszonego mięsa
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
25529
Nin - Šokol - autochtoniczny produkt z suszonego mięsaOd stycznia do połowy lipca będzie trwała tegoroczna Ninska šokolijada, gastronomiczna, ekologiczna i rozrywkowa impreza organizowana przez Wspólnotę Turystyczną miasta Nin. Chodzi o jedyną w swoim rodzaju imprezę gastronomiczną, której celem jest intensyfikacja produkcji i ochrony wyrobu lokalnego - šokol. Šokol jest produktem z suszonego mięsa z karczku wieprzowego. Najpierw mięso od trzech do siedmiu dni leży w czystej morskiej soli, potem wstawia się je do gotowanego czerwonego wina i przyprawia koprem. Wtedy się je specjalnie owija i przez kilka dni wędzi, a następnie wystawia na wiatr bura, który przynosi zimowe powietrze i zapach ziół. Bura, jak twierdzą mieszkańcy, nadaje specyficzny smak temu specjałowi północno-zachodniej części Żupanii Zadarskiej. Šokol przygotowywany jest od dawien dawna według oryginalnej receptury, a każda rodzina ma jakąś tajna recepturę, która z pokolenia na pokolenie przekazywana jest ustnie i dlatego dziś rzadkie są gospodarstwa domowe i obiekty gastronomiczne, gdzie nie ma w ofercie šokola. Właśnie o tę tradycje oparta jest Ninska šokolijada, którą po raz pierwszy zorganizowano w 2003 roku, która ukazuje całą drogę przygotowań i dojrzewania tego produktu z mięsa suszonego, by jej punkt kulminacyjny był gotów w połowie lipca, kiedy odbywa się główna impreza, która ma charakter gastronomiczny i rozrywkowy. Jurorzy podczas degustacji ogłaszają nazwiska najšokolarów. Nie trzeba wspominać o tym, że w trakcie całej imprezy organizowane są ciekawe atrakcje, które przyciągają turystów nie tylko ze względu na to, co zobaczą w Ninie, ale również ze względu na rozpoznawalny smak šokola, lokalny produkt z mięsa suszonego, którego można spróbować tylko tutaj.
Źródło: CNTB
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię