Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Anthony Bourdain delektował się chorwackimi specjałami

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Sławny pisarz, kucharz i gwiazda TV Anthony Bourdain delektował się chorwackimi specjałami

Najbardziej wesoły pisarz wśród kucharzy i najlepszy kucharz wśród reporterów telewizyjnych, autor kultowego telewizyjnego serialu gastro-podróżniczego „No Reservations”, znany na całym świecie Anthony Bourdain, niedawno przebywał kilka dni na Istrii. Opublikował o tym szereg ciekawych fotografii na swoim profilu na Twitterze @NoReservations.

Pobyt w Chorwacji zaczął od Rovinja, gdzie mieszkał w hotelu Lone, ale jeździł po całej Istrii. Pierwsze danie, które sfotografował to były mule, a potem Bourdain „zajął” się krewetkami - też smażonymi, ale ze spaghetti. Poza menu rybnego zafascynowało go piękno Rovinja i przepiękne zachodu słońca, z któ®ych znane jest to miasto. Ciekawość zaprowadziła go potem na morze, gdzie z rybakami po lodowatej burze, na którą narzekał na twitterze, z sieci wyciągał małe rekiny. Ostatnie informacje o pobycie Bourdaina na Istrii podają, że rozgrzał się przy rakii z miodem. Na jego talerzu znalazły się trufle z makaronem, ośmiornica z pieca, a w Limskim kanale próbował ostryg. Na podstawie pierwszych reakcji, zachwyciły go białe istryjskie trufle. Sławny podróżnik i kucharz podróż po Chorwacji kontynuował na wyspie Pag, gdzie w Boškincu próbował lokalnych specjałów - znany ser z Pagu i tamtejszą jagnięcinę.

Bourdain odwiedził też Skradin, gdzie zachwyciło go skradińskie risotto, które opisał jako „tradycyjne danie, które przygotowują tylko mężczyźni”.

Chorwackie dania oceniła jako świetne i prognozuje, że Chorwacja za dziesięć lat będzie światowym hitem gastronomicznym.

Popularny program Bourdaina „No Reservations” ma 120 milionów fanów na całym świecie, a w ósmym sezonie ta liczba ciągle wzrasta z powodu bardzo prostego i ciekawego scenariusza, według którego Anthony przyjeżdża do kraju, próbuje specjałów autochtonicznych, poznaje lokalne zwyczaje i składniki i do wszystkiego tego dochodzi jego cyniczne poczucie humoru.

Zdjęcia w Chorwacji zajęły osiem dni, a odcinek o chorwackich specjałach będzie emitowany w marcu tego roku.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1385 s