Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Istryjskie restauracje

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Istryjskie restauracje w europejskim stowarzyszeniu „Jeunes restaurateurs d'Europe” (JRE)

Pięć znanych i cenionych restauracji z Istrii dołączyło do prestiżowego europejskiego stowarzyszenia młodych kucharzy Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE), stanowiącej pierwszy krok do zdobycia gwiazdki Michelina. Są to restauracje San Rocco z Brtonigli, Damir i Ornela oraz Pepenero z Novigradu, Milan z Puli i Batelina z Banjola. Nie przyjęto dwóch zaproponowanych restauracji - Valsabbion z Pješčanej Uvali i Monte z Rovinja, ponieważ JRE uznało, że ich kucharze reprezentują poziom wyższy niż kryteria stowarzyszenia.

JRE zrzesza 350 zakładów gastronomicznych z 10 krajów, promuje poszanowanie tradycji, kreatywność i innowacyjność wśród młodych kucharzy, a jego mottem jest „talent&passion”. Procedury obowiązujące w JRE wymagały, by Istrię i jej restauracje zarekomendowały dwa kraje członkowskie, w tym przypadku Słowenia i Włochy. Mamy tu też do czynienia z sytuacją precedensową, bowiem istryjskie restauracje są jedynymi spoza Unii Europejskiej. Członkostwo w JRE wymaga, by restauracja opisana została w co najmniej trzech międzynarodowych i krajowych przewodnikach dla smakoszy, a właściciele muszą się mieścić w przedziale wiekowym od 23 do 37 lat i muszą promować motto stowarzyszenia. W przyszłym roku pięć restauracji z Istrii na czele z Teo Fernetichem z San Rocco, którego kandydaturę zgłosiło Walne Zgromadzenie JRE, uczestniczyć będzie w seminariach i warsztatach oraz współpracować z pozostałymi restauracjami z innych krajów. Zostaną one także włączone do przewodników sekcji narodowych JRE. Ponieważ w Chorwacji sekcja taka jeszcze nie istnieje, istryjskie restauracje są indywidualnymi członkami tego stowarzyszenia. Planują jednak utworzenie sekcji narodowej do 2011 roku i włączenie do niej restauracji z pozostałych regionów Chorwacji. Restauracje z Istrii jako pierwsze wstąpiły do JRE, ponieważ turystyka dla smakoszy jest tu najbardziej zaawansowana.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1313 s