Istryjskie restauracje
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
25676
Istryjskie restauracje w europejskim stowarzyszeniu „Jeunes restaurateurs d'Europe” (JRE)Pięć znanych i cenionych restauracji z Istrii dołączyło do prestiżowego europejskiego stowarzyszenia młodych kucharzy Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE), stanowiącej pierwszy krok do zdobycia gwiazdki Michelina. Są to restauracje San Rocco z Brtonigli, Damir i Ornela oraz Pepenero z Novigradu, Milan z Puli i Batelina z Banjola. Nie przyjęto dwóch zaproponowanych restauracji - Valsabbion z Pješčanej Uvali i Monte z Rovinja, ponieważ JRE uznało, że ich kucharze reprezentują poziom wyższy niż kryteria stowarzyszenia.
JRE zrzesza 350 zakładów gastronomicznych z 10 krajów, promuje poszanowanie tradycji, kreatywność i innowacyjność wśród młodych kucharzy, a jego mottem jest „talent&passion”. Procedury obowiązujące w JRE wymagały, by Istrię i jej restauracje zarekomendowały dwa kraje członkowskie, w tym przypadku Słowenia i Włochy. Mamy tu też do czynienia z sytuacją precedensową, bowiem istryjskie restauracje są jedynymi spoza Unii Europejskiej. Członkostwo w JRE wymaga, by restauracja opisana została w co najmniej trzech międzynarodowych i krajowych przewodnikach dla smakoszy, a właściciele muszą się mieścić w przedziale wiekowym od 23 do 37 lat i muszą promować motto stowarzyszenia. W przyszłym roku pięć restauracji z Istrii na czele z Teo Fernetichem z San Rocco, którego kandydaturę zgłosiło Walne Zgromadzenie JRE, uczestniczyć będzie w seminariach i warsztatach oraz współpracować z pozostałymi restauracjami z innych krajów. Zostaną one także włączone do przewodników sekcji narodowych JRE. Ponieważ w Chorwacji sekcja taka jeszcze nie istnieje, istryjskie restauracje są indywidualnymi członkami tego stowarzyszenia. Planują jednak utworzenie sekcji narodowej do 2011 roku i włączenie do niej restauracji z pozostałych regionów Chorwacji. Restauracje z Istrii jako pierwsze wstąpiły do JRE, ponieważ turystyka dla smakoszy jest tu najbardziej zaawansowana.
Źródło: CNTB
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię