Valsabbion Le Mandrać i Gils
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
25698
Valsabbion, Le Mandrać i Gil’s otrzymały trzy kropelki kucharskie austriackiego Gault MillauRestauracja Valsabbion - Pula, Gil’s - Dubrowanik i Le Madrać - Volosko otrzymały trzy kucharskie kropelki na możliwe cztery i 17 z 20 punktów w austriackim wydaniu przewodnika gastronomicznego Gault Millau na 2010 rok. W ten sposób zajęły pierwsze miejsce wśród zakwalifikowanych restauracji chorwackich.
Kryterium oceny kuchni tego prestiżowego austriackiego przewodnika gastronomicznego jest świeżość i jakość produktów, szczególnie sezonowych, zachowanie smaku składników, kreatywność i przygotowanie, jakość zup i sosów, precyzyjność i czas gotowania oraz fantazja przy tworzeniu nowych kompozycji. Jego gastro „inspektorzy” odwiedzają poszczególne obiekty anonimowo i kilka razy zanim wystawią ostateczną ocenę, która dotyczy wyłącznie kuchni, jakości składników i dań, nie wyposażenia i obsługi w restauracjach.
Punkty przydzielane są od 12 do 20, odpowiadają francuskiej skali ocen szkolnych, a obok nich oceniane obiekty otrzymują również kropelki kucharskie, najmniej jedną i najwięcej cztery. Otrzymanie dwudziestki jest prawie niemożliwe, a w 28 letniej historii przewodnika, maksymalną ilość punktów przyznano tylko dwa razy.
Według systemu punktacji, 19 jest najwyższą oceną dla najlepszych restauracji światowych, a 17 i 18, względnie trzy kropelki kucharskie przydzielane są za największą kreatywność i jakość przy najwyższym poziomie przygotowania dań, 15 i 16 przydzielane jest za wysoki poziom sztuki kulinarnej obok kreatywności i jakości, 13 i 14 za bardzo dobrą kuchnię, która oferuje więcej niż codzienne przeżycia, a 12 i 12,5 za dobra kuchnię, jakiej można się spodziewać w dobrych restauracjach.
Le Mandrać w ubiegłym roku otrzymał 19 punktów za danie «Nova fritaja».
Gault Millau jest jednym z najbardziej wpływowych, światowych przewodników dla smakoszy. Wydawany jest w Wiedniu nakładem 30 000 egzemplarzy i już wiele lat zawiera około dziesięciu stron z opisem najlepszych chorwackich restauracji na Istrii, w Dalmacji, w części kontynetalnej i na poszczególnych wyspach. Początki tego przewodnika dla smakoszy sięgają 1969 roku, kiedy Henry Gault, Christian Millau i Andre Gayot założyli „Le Nouveau Guide”, miesięcznik o winie i jedzeniu, jak mówi Gayot była to reakcja na konserwatywne ocenianie i rozumienie kuchni przez Michelina. «Nouvelle cuisine» tak założyciele nazwali swoją filozofię według, której poza końcowym wynikiem w przygotowaniu jedzenia, ważna jest kreatywność i odwaga oraz chęć kucharza do stworzenia czegoś nowego. Filozofia ta z czasem stała się ruchem, który wspierali dziennikarze Gault i Millau.
Źródło: CNTB
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię