Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Dni trufli

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Istria - Dni trufli

Ani jeden smakosz nie powinien tak o sobie mówić, jeżeli w życiu nie spróbował trufli, perły kulinarnej Istrii. Trufle, grzyby rosnące pod ziemią, są znakiem rozpoznawczym Istrii, a Istrianie wyrażają swoją wdzięczność dobrze pilnując przepisów ich przygotowania. Możliwość poznania prawdziwego bogactwa trufli we wszystkich możliwych kombinacjach dają właśnie Dni trufli, które na całej Istrii obchodzone są na jesień.

Trufla to niezwykła roślina, która rośnie pod ziemią, ma dziwny kształt i intensywny zapach. Ten rzadki i drogocenny grzyb, który rośnie w urodzajnej istryjskiej glebie jest prawdziwym delikatesem. Istryjska biała trufla jest jedną z najbardziej cenionych na świecie.

Wartość kulinarną trufli odkryli już starzy Rzymianie, w czasie pięciu wieków panowania Wenecji las motowuński nosił nazwę Las św. Marka i tylko nieliczni mogli w nim zbierać trufle. Po zmianie panujących, po przyjściu Austro-węgier, trufle były wysyłane tylko w jedno miejsce - na dwór wiedeński. Do dziś utrzymały się jako coś ekskluzywnego - szczyt gastronomii. Trufli nie widać na powierzchni, tak więc można je znaleźć tylko z pomocą specjalnie tresowanych psów albo świń.

Na Istrii są dwa rodzaje gleby: intensywna ciemnoczerwona na wybrzeżu i szara, tłusta, gliniasta w części kontynentalnej. Trufle rosną w tej szarej glebie, a jego epicentrum jest w wilgotnym lesie motowuńskim, przez który przepływa rzeka Mirna. Strefa trufli rozciąga się na północny-wschód do miasta Buzet i Lupoglav i sięga na południowy-wschód nad rzeką Rašą niedaleko Labinu i na południe do Pazinu.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1212 s