Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Wina chorwackie

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Wina chorwackie mają szansę na rynku amerykańskim

Dziennikarze najbardziej wpływowego amerykańskiego czasopisma branżowego Wine Enthusiast, Mike DeSimon i Jeff Jenssen niedawno odwiedzili Chorwację, gdzie odwiedzili większość producentów win, którzy swoje wino już eksportują do USA, a poznali też kluczowe kierunki gastronomiczne Zagrzebia, Istrii i Dalmacji, żeby je polecić turystom amerykańskim. Mike DeSimon i Jeff Jenssen, amerykańscy eno-gastro dziennikarze, którzy działają pod wspólna nazwą Wine Guys przez siedem dni objeżdżali najlepszych producentów win i restauracje w całej Chorwacji zbierając materiały do swojego reportażu o ofercie gastronomicznej i winnej Chorwacji.

"Na podstawie wcześniejszych informacji spodziewaliśmy sie pięknego kraju, bardzo dobrej kuchni i tak samo dobrych win, ale to czego spróbowaliśmy było o wiele więcej od tego czego się spodziewaliśmy, było świetne. Wasze najlepsze wina są bezkonkurencyjne, a zamiast dobrej, ale zazwyczaj rustykalnej kuchni, której się spodziewaliśmy, zastaliśmy doskonałą kuchnię, w której składniki są oryginalne, wysokiej jakości i przygotowane według najwyższych standardów światowych", tak powiedzieli amerykańscy eno-gastro dziennikarze.

Wizyta dziennikarzy Wine Enthusiast, jest wynikiem kilkumiesięcznych starań, żeby do Chorwacji ściągnąć jedno z najważniejszych amerykańskich czasopism o winach, w celu ułatwienia dostępu dla win chorwackich do amerykańskiego klienta w USA. Wine Enthusiast jest obecnie najbardziej wpływowym pismem branżowym w Ameryce Północnej i jednym z najbardziej wpływowych na świecie. Po publikacji w piśmie Wine Enthusiast, reportaż o winach chorwackich i gastronomii zostanie opublikowany również na portalu internetowym o winach Wine Guys (www.worldwinegus.com).

Podczas odwiedzania winiarzy lub na specjalistycznych degustacjach, dwóch amerykańskich dziennikarzy odwiedziło zakłady produkcji wina Agrokor Vina, Krauthaker, Zdjelarević, Matošević, Coronica, Trapan, Kozlović, Clai, Bibich, Zlatan Otok, Toreta, Krajančić, Spółdzielnię rolniczą Čara, Bura, Korta Katarina, Skaramuča, Miličić, Saints Hills, Karaman, Dubrovački Podrumi i Crvik. Poza tym odwiedzili niektóre z najlepszych restauracji - Aperitiv w Zagrzebiu, San Rocco w Brtonigli, Le Mandrać w Voloskim, Cantinetu w Skradinie, Noštromo w Splicie, Lešić Dimitri na Korčuli, Kapetanovu kuću na Pelješcu, Nautiku w Dubrowniku i Galija w Cavtacie.

Mike DeSimon i Jeff Jensen są członkami jury oceniającego jedzenie przy French Culinary Institute w Nowym Jorku, jednymi ze współautorów książki The Ultimate Wine Companion oraz autorami licznych artykułów w magazynach Wine Enthusiast i Wine Spectator.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1541 s