Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Produkty w Chorwacji

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Chorwacja oprócz swojego krajobrazowego piękna słynie również z wielu innych produktów takich jak regionalne potrawy oraz wyśmienite wina. Będąc na wybrzeżu przeważają świeże ryby, natomiast w głębi kraju najpopularniejszymi potrawami są mlinci (rodzaj klusek), pieczona jagnięcina, prosiak z rożna oraz gotowane lub pieczone strukli (rodzaj ciasta z serem i z szynką). Poza tym każdy region ma swoje typowe produkty. Do specjałów Dalmacji należą: prsut (wędzona szynka), brodetto (gulasz rybny z polentą), posticada (gulasz wołowy z kluskami). Typowe dla regionu Istria są prsut, manestres (zupa z warzyw i suszonego mięsa), ombolo (bitki wieprzowe) oraz trufle. W okolicach Zatoki Kvarnerskiej są wyśmienite produkty takie jak ser owczy z wyspy Pag. Natomiast w regionach położonych w głębi lądu charakterystyczne są takie produkty jak kulen (podobny do salami o smaku paprykowym).

Latem w ośrodkach turystycznych na stoiskach można zakupić przepiękne produkty ze srebra i z adriatyckiego korala. Produkty te wyrabiane są w okolicznych wsiach. Poza tym są też charakterystyczne takie produkty jak ręcznie tkane jedwabne krawaty, czy koronki z wyspy Pag, które są wyrabiane przez miejscowe kobiety. Również w Rijece można zaopatrzyć się w przepiękną, typową biżuterię zwaną moraic.

W Chorwacji produkuje się szereg win o zróżnicowanej jakości, począwszy od zwykłych białych win, aż do wyśmienitych win czerwonych, które śmiało mogą konkurować z winami z Francji czy Włoch. W Istrii i na wzgórzach jest pełno małych producentów, którzy sprzedają wina bezpośrednio klientom.

Na Istrii ponad 70% produkcji stanowi białe wino. Do najbardziej popularnych należą Muscatel, Malvazija. Z kolei wyspa Korcula znana jest z win Kastelet, Posip, a szczególnie Grg. Wyspa Vis uznawana jest za pierwsze miejsce produkcji chorwackich win. Obecnie na wyspie mnóstwo małych, produkujących na małą skalę winnic, specjalizuje się w produkcji win Viski Plavac i Vugava. Najlepszym winem na wyspie jest Vrbnicka Zlahtina. Godne uwagi jest też wino deserowe Prosek - stanowi doskonałe uzupełnienie do słodkich deserów.

Biorąc pod uwagę produkcję czerwonego wina to najbardziej cenione i uznawane jest wino Dingac z Półwyspu Peljesac z Dalmacji Południowej. Nazywane ono jest „Królem chorwackich win”. Z wyspy tej pochodzi też inne wino czerwone Plavac, uznawane raczej za wino stołowe. Jeszcze innym winem pochodzącym z Dalmacji jest Postup, który często porównywany jest do amerykańskiego Zinfandela. W Szibeniku produkuje się czerwone wina Plavina i Babic oraz przyzwoite wino różowe.

Chorwacja słynie również z produkcji mocniejszych trunków maraschino (likier z wiśni), kruskovac (likier z gruszki), orahovac (likier z orzechów), slijvovica oraz rakija, którą można kupić niemal w każdym domu na wybrzeżu. Równie popularne jest piwo, zwłaszcza latem. Najbardziej dostępne i jedno z lepszych jest Karlovacko z Karlovaca, a także Ozujsko z Zagrzebia.

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1594 s