Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Bary w Czarnogórze

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Piwo
Ulubione piwo Czarnogórców jest Nikšićko pivo (Nikszićko piwo). Robi się z jęczmienia, wody górskiej i gorzkiego i aromatycznego chmielu, zawiera 11,8 % ekstraktu i 5% alkoholu.

Rakija
loza (wódka z winogron). Aromat jej dają winogrona Vranac, które pochodzą z tego regionu i dojrzewają w ciepłym słońcu południa.

Wino
Vranac - czerwone wino wytrawne w kolorze rubinu, o przyjemnym smaku owocowym. Zawiera 12% alkoholu. Na etykietce ma oznaczony region, z którego pochodzi i numer seryjny. Vranac pro corde ma zwiększoną koncentrację proantocianidolu, który korzystnie działa na naczynia krwionośne i serce. Krstač - wspaniałe białe wino wytrawne.
Prawdziwej herbaty raczej się tu nie pije, jako „czaj” w restauracjach podają najczęściej miętę, rumianek lub herbatę owocową, czasami można dostać czarną. Kawa najczęściej po turecku (albo po włosku: capuccino,nescafe).

Potrawy:
Oprócz takich popularnych dań jak mięso z grilla (ćevapčići, ražnjići, vješalica, pljeskavica) kuchnia czarnogórska słynie ze swoich tradycjonalnych potraw. Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle łagodna. Bazuje na roślinach ziarnistych, oleju z oliwek i rybie. W restauracjach podają baraninę i jagnięciną pieczoną na rożnie lub w popiele pod specjalnym metalowym przykryciem, tzw. saciu, zupę rybną, wędzonego lub pieczonego karpia z jeziora Szkoderskiego albo ryby morskie. Ryby można przygotowywać na kilka sposobów: z rusztu, leszo i brodet. Przy pieczeniu rybę podlewa się esencją z ziół aromatycznych, najczęściej z rozmarynu. Podaje sią z sosem czosnkowym z pietruszką i olejem z oliwek, z jarzynami i sałatą. Leszo jest ryba gotowana z dodatkiem oleju z oliwek, octu winnego, listka laurowego i innych przypraw. Podaje się z gotowanymi ziemniakami albo z blitwą (rodzaj szpinaku). Brodet się przyrządza z kilku gatunków ryb. Podaje się z palentą - daniem z mąki kukurydzianej. Restauracje na rzece Bojanie, niedaleko od nas, przygotowują doskonałe i bogate dania rybne.

Polecane restauracje w Ulcinij

Rzeka „Bojana” wypływa z Jeziora Skadarskiego, wpada do morza blisko nas. Rzeka Bojana przy ujściu do morza jest znana z domków rybackich i wikendowych, budowanych częściowo na wodzie. Koło tych domków są tradycyjne urządzenia dla łowienia ryb, tzw. kalimery (mechanizm zrobiony z drzewa i sieci). Na samym ujściu wędkarze mogą łowić i rzeczne i morskie ryby, a można też zamówić w restauracji na rzece dania rybne i inne „owoce morza”.

Najładniejsze restauracje są na rzece przy ujściu. Balkon każdej z restauracji jest na samej rzece.

Restauracja: Riblji restoran MIŠKO, Restauracja: Barakuda, Restauracja Ponte,Restauracja "Antigona", Ulciń

Ceny są mniej-wiecej takie same w wszystkich restauracjach. Tą restauracje rekomendujemy bo jest na ładnym miejscu.

Co polecają Kosanowicze?

Prawdziwi turysci chca skosztowac regionalnych potraw. W naszej okolicy popularne są ryby "zubatac" i "skakavica". "Zubatac" jest morską rybą, a taką nazwę otrzymał, bo ma małe ząbki. Mięso tej ryby jest cenione, jest białe i pyszne. "Skakavica" jest rybą z rzeki Bojany. Ma taką nazwę, bo wyskakuje z wody, aby łowić muszki.. Przy smażeniu (na grillu!) rybę smaruje się gałązką rozmarynu olejem z tutejszych oliwek z przyprawami, a gotową polewa specjalnym sosem, który nadaje jej specyficzny smak. (Uwaga: cena ryb w restauracji jest po kg. Sami wybieracie rybe tzn. porcie)Jako specyficzną sałatę polecamy "szopską" sałatę z pomidorów i innych warzyw z dodatkiem sera i ostrej papryczki.

Ogólne informacje

W Czarnogórze nie brakuje miejsc, gdzie można coś zjeść. Począwszy od małych budek (zawsze z miejscami do siedzenia), poprzez rozmaite pizzerie i fast foody, a na bardziej luksusowych restauracjach (restoran) skończywszy. Ogólnie rzecz biorąc, dla większości męskiej połowy mieszkańców Czarnogóry, podobnie jak i innych krajów śródziemnomorskich, chwile spędzone ze znajomymi w różnego rodzaju kafejkach i restauracjach są istotną częścią życia.
Najczęściej spotykanymi potrawami są dania mięsne z rusztu (jela sa roštilja): vješalica (kawałek wieprzowiny) w restauracji kosztuje ok. 5 EUR; ražnjići (szaszłyk) - 4,5 EUR; ćevapi lub ćevapčići (małe kawałki mięsa wieprzowego) - 4 EUR za porcję; karmenadla na žaru (rodzaj kotleta schabowego) - 4,5 EUR. Interesującą pozycją są popeci na podgorički način (czyli rolada mięsna wypełniona szynką i serem) - 6,5 EUR. Zupy nie są silną stroną tutejszej kuchni. Z sałatek warto skosztować chyba najpopularniejszą sałatkę pomidorową z serem feta i dodatkiem octu oraz czosnku (šopska) - 1,3 EUR. Można również zamówić oliwki (masline) - 2 EUR, a także pieczoną paprykę (pečena paprika) - 1,3 EUR.Kawę (obična kafa) najczęściej podaje się w specjalnych naczyniach służących do jej przyrządzania (džezva). W zależności od miejsca mała filiżanka kawy kosztuje 0,2 - 0,4 EUR. Zazwyczaj wraz z kawą otrzymuje się szklankę wody gratis. Woda pochodzi z kranu, ale smakuje lepiej niż nasza woda niegazowana. Na herbatę (čaj) raczej nie ma co liczyć. W staroświeckich knajpach i restauracjach szybkiej obsługi (express restoran - luksusowa wersja naszych barów mlecznych) można ewentualnie dostać rumianek, mieszankę górskich ziół lub miętę.

Przykładowe ceny warzyw i owoców na straganie w Budvie:
artykuł cena za 1 kg (EUR)wymowa
jabłka 1,2 jabuka
winogrona 1 groždje
pomidory 1 paradajz
cebula 0,8 luk
ogórki 0,8 krastavac
granaty 1,4 šipak
brzoskwinie 2 breskva
papryka 1paprika

Ceny w sklepach
- chleb 0,46 Euro
- mleko 0,6 Euro
- śmietana 0,45 Euro
- pomidory 1,5 Euro
- jajka 0,1 Euro
- truskawki 1,3 Euro
- ryba 6-8 Euro
- mięso 5-7 Euro
- puszka piwa 0,5-0,7 Euro
- czekolada 0,6 Euro
- ketchup 1 Euro
- masło 1 Euro
- ser żółty 5-8 Euro
- kawa 10 dkg 0,7 Euro
- pocztówka 0,5 Euro
- cukier 0,6 Euro
- mąka 0,5 Euro - napój energetyczny 0,65 Euro

Ceny w restauracjach
Cennik restauracji w centrum Budvy
Śniadanie:
- jajecznica na szynce - 2,5 Euro
- omlet - 2,5 Euro
- naleśnika - 2,5 Euro
- tosty - 2,5 Euro
Obiad
- pizza margarita - 3,5 Euro
- pizza calzone - 4,5 Euro
- lasagne - 5,5 Euro
- spaghetti po bolońsku - 3,5 Euro
- zupa gulaszowa - 3 Euro
- kotlet schabowy z ziemniakami - 7 Euro
- cevapcici - 4,5 Euro
- stek wieprzowy - 4,5 Eur
- krewetki - 15 Euro
- kalmary grillowane - 9 Euro
- małże - 8 Euro
- sałatka warzywna - 1 Euro
- piwo - 1,2 Euro
- wino (butelka) - od 1,2 do 20 Euro

Kuchnia

Najbardziej charakterystycznymi potrawami w Czarnogórze są dania mięsne z rusztu (jela sa roštilja). Vješalica (kawałek wieprzowiny) w restauracji kosztuje ok. 5 Euro, ražnjići (szaszłyk) - 4,5 Euro, ćevapi lub ćevapčići (małe kawałki mięsa wieprzowego) - 4 Euro za porcję, karmenadla na žaru (rodzaj kotleta schabowego) - 4,5 Euro. Interesującą pozycją są popeci na podgorički način (czyli rolada mięsna wypełniona szynką i serem) - 6,5 Euro. Zupy nie są silną stroną tutejszej kuchni. Z sałatek warto skosztować chyba najpopularniejszą sałatkę pomidorową z serem feta i dodatkiem octu oraz czosnku (šopska) - 1,3 Euro. Można również zamówić oliwki (masline) - 2 Euro, a także pieczoną paprykę (pečena paprika) - 1,3 Euro. Kawę (obična kafa) najczęściej podaje się w specjalnych naczyniach służących do jej przyrządzania (džezva). W zależności od miejsca mała filiżanka kawy kosztuje 0,2 - 0,4 Euro. Zazwyczaj wraz z kawą otrzymuje się szklankę wody gratis. Woda pochodzi z kranu ale smakuje lepiej niż nasza woda niegazowana. Na herbatę (čaj) raczej nie ma co liczyć. W staroświeckich knajpach i restauracjach szybkiej obsługi (express restoran - luksusowa wersja naszych barów mlecznych) można ewentualnie dostać rumianek, mieszankę górskich ziół lub miętę.

Język

Językiem urzędowym jest serbski. Najczęściej używane języki obce to: angielski (większość mieszkańców kurortów nadmorskich biegle mówi po angielsku), włoski i niemiecki.

Kilka informacji na temat potraw w Czarnogórze:
• RAKIJA - DESTILAT Z JAJAKIEGOKOLWIEK OWOCU I ZWIĄZKU Z TYM MAMY :
• LOZA ALBO LOZOVACA (loza albo lozowacza) -rakija z winogron
• SLJIVOVICA (szljiwowica) - ze śliwek
• PREPECENICA (prepeczenica) ze sliwek, podójnie destilowana
• MANASTIRKA - ze śliwek wg receptury serbskych zakonikow
• JABUKOVACA - (jabukowacza) ze jabłek
• KRUSKOVACA (kruszkowacza) albo VILJEMOVKA - ze gruszek
• KLEKOVACA (klekowacza) ze sliwek z owocamy jałowca
• KAJSIJOVACA (kajsijowacza) ze moreli
• TRAVARICA - ze sliwek albo winogron wzbogacona róznymi ziolami
• PRVJENAC - (prwienac) i " KRUNA" (czyta się tak samo - korona) - rakija ze winogron 50 % doskonale jakości

KAWA:
• KAFA UKUVANA- kawa gotowana z cukrem tkzw. serbska albo prawoslawna, kelner w zasadzie pita :GORCU ILI SLADJU ? (gorcu tj. gorczu albo sladju tj slodszą)
• KAFA TURSKA - kawa po turecku, (gotowana bez cukru i podawana w zasadzie w tygiełku)
• BEWANDA - wino wytrawne rozcięczone wodą
• GEMIST - (gemiszt) wyno wytrawne rozcięczone woda mineralna)
• SPRICER - (szpricer) vino wytrawne rozcięczone "sifon" sodą

POTRAWY:
• SUPE -Zupy rónego rodzaju
• CORBE (czorbe) - zupy gęste z róznimy dodatkami
• GOWEDJA - (gowedzia) - rosól wolowy
• TELEĆA - zupa cieęca
• PILEĆA - (pilecia) - rosól z kurczaka)

POTRAWY:
• HLADNA PREDJELA - ZIMNA PRZYSTAWKA
• TOPLA PREDJELA - CIEPLA PRZYSTAWKA
• NJEGUSKA PRSUTA (ńieguszka prszuta) -- cięko krojone udo wieprzowe)
• KAJMAK - (slona potrawa ze korzuchu mlecznego)
• SIR IZ ULJA (ser w oleju)
• GERICE - bardzo małutkie smazone sardynii)
• MUSULE NA BUZARU -- (muszule} potrawa z małzy
• BRODETO - ryba gotowana z róznimy jazynamy
• BUREK - sztrucel ze serem mięsem albo z innymi jarzynamy
• PITA - " sztrucel" z jarzynamy
• LIGNJE - (lignie) - kalamari
• JASTOG - homar
• KAMENICE - ostrygy
• HOBOTNICA - ośmiornica
• JEGULJA - węgorz
• MASLINE - oliwki
• GLJIVE - grzyby

JELA PO NARUDZBI - DANIA NA ZAMÓWIENIE
• KARADJORDJEVA SNICLA (karadziordziewa sznicla) sznycle z kajmakiem
• BECKA SNICLA (beczka sznicla) - sznycel po wiedensku
• PARISKA (parizka) - sznycel po parizku
• JELA SA ROSTILJA (rosztilja) - GRILOWANE POTRAWY
• MJESANO MESO - (mieszano meso) - rózne rodzaje mięsa grilowanego zuz dodatki
• ĆEVAPCIĆI (ciewapczici) -grilowane mielone mięso
• RAZNJIĆI - (rażńići) - rodzaj szaszliku
• PLJESKAVICA - grilowane mięso z cebulą
• VJESALICA (wieszalica) - grylowany karczek róznego smaku
• MUĆKALICA - (pikantna potrawa z mięsa podobna czasamy do bograczu, gulaszu...)

GOTOVA JELA - DANIA JUZ PRZYGOTOWANE
• MUSAKA - zapiekane mięso z ziemniakamy,albo baklazanami krojonym na plastry
• SARMA - goląbki w lisciu kiszonej kapusti
• PASULJ PREBRANAC - w zasadzie postna potrawa ze fasoli pieczonej w piekarniku
• KACAMAK (kaczamak) kaszka kukurydzana z kwasnim mlekiem albo kajmakiem
• PAPRIKASZ (paprikasz) -potrawa z ryb albo miesa podobna do gulaszu
• SVINJSKO PECENJE (swińsko peczenie)- pieczeń wieprzowa
• PILEĆE PECENJE (pilecie peczenie)- kurczak pieczoni
• PUNJENA PAPRIKA -(puńiena) - papryka nadziewana mięsem
• DJUVEC - (dziuwecz)- pieczona albo gotowana potrawa z jarzynami
• LESO GOVEDINA (leszo gowedina) gotowana wolowina)
• ODOJAK SA RAZNJA (odojak sa rażnia)- pieczony młody prasiak
• SVINJSKA KOLJENICA - GOLĄKO WIEPRZOWE
• TELEĆA KOLJENICA (telecia) - gicz cielęce
• JAGNJEĆE PECENJE (jagniecie peczenie) - pieczeń jagnieca

Uwaga: w jadlospisie byc moze znajdziesie termin : "ispod saca (sacza) albo pod sacem (saczem) - to metalowa pokrywka pod którą się piecze mięso razem z ziemniakami, chleb równiez
• KUKURUZA - chleb z kukurydzy
• RIBE - RYBY
• PASTRMKA - pstrąg
• SARAN (szaran) - karp
• STUKA (sztuka) - szczupak
• JEGULJA - wegorz
• SKUSA (skusza) - makrela

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1443 s