Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Wakacje w Chorwacji - czas na dobre wino


Komentarze 0
Multimedia 0

Wakacje w Chorwacji - czas na dobre wino

4 1 0

#tag #testowo #wino A teraz opowiemy Wam jedną z pięknych, dalmatyńskich historii :)

W bardzo, bardzo odległych czasach, Dionizos, bóg dzikiej natury i winnej latorośli, chcąc wprowadzić kult wina w Azji i Europie, udał się w #podróż po świecie. Gdy dotarł do Iranu, urzekł go tam pewien szczep wina, , i dlatego postanowił zabrać jego sadzonkę do Dalmacji. Z racji tego, że była bardzo delikatna, a Dionizosa czekała długa podróż, postanowił zabezpieczyć ją wkładając w wydrążoną ptasią kość. Po pewnym jednak czasie, sadzonka urosła i przestała się w niej mieścić. Wtedy to #Dionizos przełożył ją do kości lwa, która była znacznie większa. W końcu jednak znowu okazało się, że roślinka urosła i należało ją zabezpieczyć w inny sposób. Wtedy Dionizos postanowił użyć do tego celu kości z udźca osła, i tak udało mu się ją donieść do .

Tytuł na banerze

Dingač to jedna z lokalizacji na terenie półwyspu Pelješac, nazwa ta mówi jednak wiele nie tylko osobom decydującym się na wczasy w . Nie można przecież zapomnieć o tym, że Dingač to również nazwa czerwonego wina, uznawanego przez wielu smakoszy za jedno z najsmaczniejszych win, powstających na terenie całej Chorwacji.

Miejscowa ludność uważa zresztą, że niepowtarzalność wspomnianego trunku nie powinna budzić zdumienia, odpowiada za nią bowiem niezwykły klimat panujący na półwyspie Pelješac. Rzeczywiście, panuje tu już typowy klimat śródziemnomorski, z krótką i łagodną zimą oraz długim i ciepłym latem i to właśnie specyfika mikroklimatu tej lokacji sprawia, że można uzyskiwać tu wyjątkowe winogrona. Szczep, który wykorzystuje się do produkcji wina Dingač to plavac mali typowy wyłącznie dla półwyspu Pelješac. Szczep ten charakteryzuje się nie tylko zadawalającą odpornością na różnego rodzaju choroby, ale również wytrzymałością w przypadku długiej suszy, producenci wina Dingač nie muszą więc martwić się o to, że ich wysiłki pójdą na marne ze względu na niesprzyjające warunki atmosferyczne.

Od 1965 wino Dingač nie może być produkowane przez każdy podmiot, który chce zaistnieć na tym rynku. Wino jest chronione prawnie, może być więc oferowane tylko przez niewielkie grono podmiotów gospodarczych spełniających wysokie standardy i przestrzegające bardzo rygorystycznych zasad, na jakich opiera się sposób jego wytwarzania. W zależności od rodzaju Dingač jest winem wytrawnym lub półwytrawnym, osoby, które go kosztują zwracają przy tym uwagę na dość wysokie stężenie alkoholu, charakterystyczne dla tego trunku. Amatorzy tego wina podkreślają, że rubinowo-czerwony odcień, który je charakteryzuje,znakomicie prezentuje się na stole, polecają przy tym serwowanie trunku wraz z deserami, wytrawny smak alkoholu podkreśli bowiem ich słodycz.

Dingac nie jest winem tanim. Jego wysoka cena spowodowana jest przede wszystkim ukształtowaniem terenu, w jakim przyszło dojrzewać winorośli. Próżno tu szukać jakej kolwiek mechanizacji. Bardzo duże nachylenia stoków, na których znajdują się winnice, powoduje, że każda maszyna rolinicza spadła by do Adriatyku. Od wielu pokoleń producenci Dinaća wszelkie prace polowe przeprowadzają ręcznie. Koszt pracy oraz cena ziemi w miejscowości Dingać powoduje, że wino to jest dość kosztowne. Nie zmienia to jednak faktu, że praktycznie cała produkcja tego wina zostaje skonsumowana przez turystów, odwiedzających płw. Peljesac w okresie letnim. Wszystko, co nie zostanie sprzedane na miejscu, eksportowane jest za granicę, najczęściej do USA i Kanady.

1 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

Doskonałe
1
Bardzo dobre
0
Przeciętne
0
Słabe
0
Bardzo słabe
0

Opinie (1)

Ukryj opinie Rozpocznij dyskusję
szalonynaukowiec
1 recenzji
pomógł 0 razy
odwiedził 0 miejsc
Niezłe
Super artykuł, bardzo pomocny. I z #hasztagiem.

Ostatnio odwiedzone

0.0844 s