Lovran - Saveur pochwalił Festiwal szparagów
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
28945
Lovran - Saveur pochwalił Festiwal szparagówPo tym jak angielskie pismo Guardian pochwaliło Marunadę jeszcze jedna lovrańska impreza gastronomiczna przykuła uwagę zagranicznych mediów i w ten sposób amerykańskie pismo o gastronomii i napojach oraz gastropodróżach Savuer opublikowało artykuł o lovrańskim Festiwalu Szparagów. W artykule podano, że dzikie szparagi rosną na zboczach chorwackiej góry Učka i że mają delikatny smak dzięki mieszance powietrza górskiego i morskiego. Lovran co roku na cześć tej rośliny w kwietniu organizuje festiwal, na którym restauracje oferują liczne dania ze szparagami, a szczytem jest „vela fritaja”, to jest jajecznica z 1000 jak i dużej ilości szparagów, która przygotowywana jest na patelni o średnicy dwóch metrów.
W tym roku na jedenastej edycji festiwalu po raz pierwszy zorganizowana zbieranie szparagów dla turystów, którzy później w warsztatach mogli się nauczyć jak je przygotować.
Lovran to miejscowość o długiej i bogatej historii, z wiekową tradycją w turystyce. Nazwa pochodzi od lauru (lauris nobilis), który rośnie w miejscowości i okolicach.
W Lovranie zachowało się zabytkowe centrum pochodzące z okresu średniowiecza. Dobry klimat, bujna roślinność śródziemnomorska i położenie geograficzne umożliwiły rozwój turystyki na przełomie XIX i XX wieku. Od tego czasu Lovran obok Opatiji jest najważniejsza miejscowością na Riwierze. Kilka will zbudowanych w tamtych czasach zaliczanych jest do światowego dziedzictwa budowlanego.
Źródło: CNTB
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię