Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Produkty w Bułgarii

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Typowe produkty bułgarskie to haftowane bluzki i sukienki, pościel, kobierce, olejki różane i goździkowe, wyroby garncarskie, galanteria skórzana, lalki i stroje ludowe, biżuteria srebrna, płyty CD z muzyką ludową, wyroby kowalstwa artystycznego w metalu i miedzi.

Bułgaria to państwo, które jest ojczyzną wina. Traccy przodkowie Bułgarów byli pierwszymi winiarzami starożytności. Nad produkcją wina trackiego czuwał bóg Sabicjus. Poważnym źródłem sztuki Traków w wyrobie wina są utwory Homera "Iliada" i "Odyseja". Tworząc swoje państwo w 681 roku Bułgarzy odziedziczyli doświadczenie w produkcji wina, a także sporo tradycji winnych od Traków.

Bułgarzy jako pierwsi zastosowali prohibicję. Zrobił to Chan Krum, który twardą ręką władał państwem bułgarskim w pierwszej połowie XI wieku. Zlikwidował on wszystkie winnice i wprowadził zakaz produkcji wina. Leżakowanie wina w piwnicach może także się okazać bułgarskim wynalazkiem. W latach 1396 - 1878 Bułgaria staje się częścią imperium Osmańskiego. Tradycje związane z produkcją wina przetrwały pomimo zakazu hodowli winorośli przez Koran.
Po wyzwoleniu Bułgarii powstały warunki do szybkiego rozwoju przemysłu winiarskiego. Obszar uprawianych winogron dochodził do 50 tys. Hektarów. Jedna z pierwszych ustaw nowego państwa bułgarskiego to Ustawa o Winie. Przed drugą wojną światową w Bułgarii uprawiano już 130 tys. hektarów winorośli.
W latach 80 państwowa firma Vinprom, monopolizująca produkcję wina w Bułgarii, zaczęła eksportować wina do krajów Europy zachodniej. Od momentu upadku ustroju socjalistycznego w 1989 roku wina bułgarskie mozolnie zdobywają na nowo utraconą reputację i pozycję na światowych rynkach.
Trudno wyobrazić sobie życie Bułgarów bez wina. Wino jest elementem każdego bułgarskiego święta, a tych nie brak. Jest nawet specjalne święto poświęcone ludziom zajmującym się wyrobem wina - Trifon Zarezan.

Uprawa winorośli w Bułgarii sięga czasów antycznych, kiedy terytorium to zamieszkiwały starożytne plemiona Traków. Obecnie w Bułgarii winiarstwo kwitnie. Uprawia się tu ponad 60 różnych szczepów na ponad 160 tysięcy hektarach. Rodzime bułgarskie odmiany to: czerwony misket - późno dojrzewająca biała odmiana winogron, wraczanski misket - znana także pod nazwą twarda tamianka, dimiat - biała, szczególnie rozpowszechniona w regionie wschodnim, gumza - czerwona, najczęściej spotykana w centralnej części północnej Bułgarii, mawrud - również czerwona, siroka melniszka loza - bardzo późno dojrzewająca. Wina bułgarskie to Kadarka, Kukeri Shiraz Cabernet Sauvignon, Slavyantsi Estate Cabernet Sauvignon, Varna biała, Witosha Red.
Bułgarskie smakołyki. Bułgarzy mawiają: "Dobrata chrana sama se chwali" - Dobre jedzenie samo się chwali. Rzeczywiście - kto raz odwiedzi Bułgarię i zakosztuje przyrządzanych tam tradycyjnych przysmaków, zgodzi się z tym przysłowiem całkowicie. To kuchnia pełna potraw różnorodnych i lekkostrawnych, bogatych w warzywa i nabiał, a jednocześnie takich, jakich nie spotkamy nigdzie indziej. Znakiem rozpoznawczym bułgarskiej kuchni są produkty mleczne. Jogurty, bez których gotowanie w tym regionie chyba by nie mogło istnieć, są gęste i zawiesiste - można je właściwie wyłącznie jeść łyżeczką. Wytwarzane tutaj sery należą do znanych w innych częściach Europy smakołyków - wystarczy wspomnieć tzw. kaszkawał, ser wytwarzany w specjalny sposób z owczego mleka, który je się na zimno lub na gorąco, w postaci obtoczonych w jajku i usmażonych kawałków. Nie sposób również pominąć narodowego smakołyku, dodawanego do wszystkich niemal potraw - sera feta. W południowo - wschodniej części kraju je się bardzo dużo ryb, przede wszystkim jesiotrów oraz makreli. Produkty kuchni bułgarskiej: sałatka szopska - sałatka z warzyw - pomidorów, ogórków, słodkiej i ostrej papryki, sera feta, natki, z dodatkiem oliwy, octu i przypraw czorba - gęsta, pikantna zupa podawana na zimno lub na gorąco, gotowana od początku do końca na wolnym ogniu, dodając na wstępie wszystkie produkty od razu gjuwecz - danie mięsne, przyrządzane z młodych i tłustych mięs, gdzie podczas gotowania nie dodaje się już żadnego tłuszczu musaka - pracochłonna zapiekanka z warzyw i ryżu - przygotowana z podduszonych warzyw ułożonych w naczyniu do zapiekania naprzemiennie z ryżem, na koniec polewana mieszaniną jajek z mlekiem, które zapiekając się, tworzą chrupiącą skorupkę kiufte - kulki z siekanego mięsa opiekane na grillu skara - różne mięsa z rusztu ljutika - ostre papryczki, nadziewane czosnkiem i natką, a później marynowane - podaje się je ze świeżymi warzywami bob czorba - wyśmienita zupa przyrządzana z białej fasoli i warzyw, z zasmażką kwaśna czorba - pikantna, lecz i lekko kwaśna zupa sporządzana na bulionie z baraniny tarator - chłodnik z ogórków i czosnku, na bazie jogurtu, z dodatkiem orzechów włoskich trienica - zupa na soku z kiszonej kapusty, z mącznymi kluseczkami zasmażanymi z cebulą i papryką, kartofena mandża - danie z gotowanych ziemniaków i cebuli, przyprawione papryką i świeżą mietą, sirenki - ciasto z nadzieniem z sera feta, które po upieczeniu kroi się w kwadraty i podaje na ciepło, pileszka kawarma - mięso z kurczaka w sosie paprykowym turszi z warzyw - kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się przekładając je liśćmi winogron - używane później jako dodatek lub składnik potraw kabapczeta - kotlety z mięsa baraniego, podobne do naszych mielonych.

Najwspanialszym produktem Bułgarskim, jaki można zakupić sobie jako pamiątkę z wakacji są na pewno hafty z Nesebyru, Warny i Sofii, obrazy ukazujące tradycyjne życie na wsi. Jednym z ciekawszych produktów są też pejzaże z Warny, Nesebyru, Sofii, Płowdiwu oraz rzeźby w drzewie z Triwany. Charakterystyczne są też dywany, kilimy czy torby Kopriwszticy, Cziprowci czy Kotełu. Warto spojrzeć do kompleksu wystawowo - towarowego bułgarskiej sztuki ludowej i rzemiosła Oreszaku, gdzie prezentowane są wspaniałe hafty, ceramika, tkaniny, rzeźby i prace z metalu. Z kolei Kazanłyk w Dolinie Róż to najlepsze miejsce by pooglądać i zakupić olejki, perfumy, szampony, likiery, herbaty i dżemy z róży. Największy wybór przeróżnych bułgarskich regionalnych produktów można znaleźć w Sofii takie jak książki, tradycyjne stroje, srebrna biżuteria, lalki itp.

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1011 s