Produkty w Bułgarii
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
26177
Typowe produkty bułgarskie to haftowane bluzki i sukienki, pościel, kobierce, olejki różane i goździkowe, wyroby garncarskie, galanteria skórzana, lalki i stroje ludowe, biżuteria srebrna, płyty CD z muzyką ludową, wyroby kowalstwa artystycznego w metalu i miedzi.Bułgaria to państwo, które jest ojczyzną wina. Traccy przodkowie Bułgarów byli pierwszymi winiarzami starożytności. Nad produkcją wina trackiego czuwał bóg Sabicjus. Poważnym źródłem sztuki Traków w wyrobie wina są utwory Homera "Iliada" i "Odyseja". Tworząc swoje państwo w 681 roku Bułgarzy odziedziczyli doświadczenie w produkcji wina, a także sporo tradycji winnych od Traków.
Bułgarzy jako pierwsi zastosowali prohibicję. Zrobił to Chan Krum, który twardą ręką władał państwem bułgarskim w pierwszej połowie XI wieku. Zlikwidował on wszystkie winnice i wprowadził zakaz produkcji wina. Leżakowanie wina w piwnicach może także się okazać bułgarskim wynalazkiem. W latach 1396 - 1878 Bułgaria staje się częścią imperium Osmańskiego. Tradycje związane z produkcją wina przetrwały pomimo zakazu hodowli winorośli przez Koran.
Po wyzwoleniu Bułgarii powstały warunki do szybkiego rozwoju przemysłu winiarskiego. Obszar uprawianych winogron dochodził do 50 tys. Hektarów. Jedna z pierwszych ustaw nowego państwa bułgarskiego to Ustawa o Winie. Przed drugą wojną światową w Bułgarii uprawiano już 130 tys. hektarów winorośli.
W latach 80 państwowa firma Vinprom, monopolizująca produkcję wina w Bułgarii, zaczęła eksportować wina do krajów Europy zachodniej. Od momentu upadku ustroju socjalistycznego w 1989 roku wina bułgarskie mozolnie zdobywają na nowo utraconą reputację i pozycję na światowych rynkach.
Trudno wyobrazić sobie życie Bułgarów bez wina. Wino jest elementem każdego bułgarskiego święta, a tych nie brak. Jest nawet specjalne święto poświęcone ludziom zajmującym się wyrobem wina - Trifon Zarezan.
Uprawa winorośli w Bułgarii sięga czasów antycznych, kiedy terytorium to zamieszkiwały starożytne plemiona Traków. Obecnie w Bułgarii winiarstwo kwitnie. Uprawia się tu ponad 60 różnych szczepów na ponad 160 tysięcy hektarach. Rodzime bułgarskie odmiany to: czerwony misket - późno dojrzewająca biała odmiana winogron, wraczanski misket - znana także pod nazwą twarda tamianka, dimiat - biała, szczególnie rozpowszechniona w regionie wschodnim, gumza - czerwona, najczęściej spotykana w centralnej części północnej Bułgarii, mawrud - również czerwona, siroka melniszka loza - bardzo późno dojrzewająca. Wina bułgarskie to Kadarka, Kukeri Shiraz Cabernet Sauvignon, Slavyantsi Estate Cabernet Sauvignon, Varna biała, Witosha Red.
Bułgarskie smakołyki. Bułgarzy mawiają: "Dobrata chrana sama se chwali" - Dobre jedzenie samo się chwali. Rzeczywiście - kto raz odwiedzi Bułgarię i zakosztuje przyrządzanych tam tradycyjnych przysmaków, zgodzi się z tym przysłowiem całkowicie. To kuchnia pełna potraw różnorodnych i lekkostrawnych, bogatych w warzywa i nabiał, a jednocześnie takich, jakich nie spotkamy nigdzie indziej. Znakiem rozpoznawczym bułgarskiej kuchni są produkty mleczne. Jogurty, bez których gotowanie w tym regionie chyba by nie mogło istnieć, są gęste i zawiesiste - można je właściwie wyłącznie jeść łyżeczką. Wytwarzane tutaj sery należą do znanych w innych częściach Europy smakołyków - wystarczy wspomnieć tzw. kaszkawał, ser wytwarzany w specjalny sposób z owczego mleka, który je się na zimno lub na gorąco, w postaci obtoczonych w jajku i usmażonych kawałków. Nie sposób również pominąć narodowego smakołyku, dodawanego do wszystkich niemal potraw - sera feta. W południowo - wschodniej części kraju je się bardzo dużo ryb, przede wszystkim jesiotrów oraz makreli. Produkty kuchni bułgarskiej: sałatka szopska - sałatka z warzyw - pomidorów, ogórków, słodkiej i ostrej papryki, sera feta, natki, z dodatkiem oliwy, octu i przypraw czorba - gęsta, pikantna zupa podawana na zimno lub na gorąco, gotowana od początku do końca na wolnym ogniu, dodając na wstępie wszystkie produkty od razu gjuwecz - danie mięsne, przyrządzane z młodych i tłustych mięs, gdzie podczas gotowania nie dodaje się już żadnego tłuszczu musaka - pracochłonna zapiekanka z warzyw i ryżu - przygotowana z podduszonych warzyw ułożonych w naczyniu do zapiekania naprzemiennie z ryżem, na koniec polewana mieszaniną jajek z mlekiem, które zapiekając się, tworzą chrupiącą skorupkę kiufte - kulki z siekanego mięsa opiekane na grillu skara - różne mięsa z rusztu ljutika - ostre papryczki, nadziewane czosnkiem i natką, a później marynowane - podaje się je ze świeżymi warzywami bob czorba - wyśmienita zupa przyrządzana z białej fasoli i warzyw, z zasmażką kwaśna czorba - pikantna, lecz i lekko kwaśna zupa sporządzana na bulionie z baraniny tarator - chłodnik z ogórków i czosnku, na bazie jogurtu, z dodatkiem orzechów włoskich trienica - zupa na soku z kiszonej kapusty, z mącznymi kluseczkami zasmażanymi z cebulą i papryką, kartofena mandża - danie z gotowanych ziemniaków i cebuli, przyprawione papryką i świeżą mietą, sirenki - ciasto z nadzieniem z sera feta, które po upieczeniu kroi się w kwadraty i podaje na ciepło, pileszka kawarma - mięso z kurczaka w sosie paprykowym turszi z warzyw - kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się przekładając je liśćmi winogron - używane później jako dodatek lub składnik potraw kabapczeta - kotlety z mięsa baraniego, podobne do naszych mielonych.
Najwspanialszym produktem Bułgarskim, jaki można zakupić sobie jako pamiątkę z wakacji są na pewno hafty z Nesebyru, Warny i Sofii, obrazy ukazujące tradycyjne życie na wsi. Jednym z ciekawszych produktów są też pejzaże z Warny, Nesebyru, Sofii, Płowdiwu oraz rzeźby w drzewie z Triwany. Charakterystyczne są też dywany, kilimy czy torby Kopriwszticy, Cziprowci czy Kotełu. Warto spojrzeć do kompleksu wystawowo - towarowego bułgarskiej sztuki ludowej i rzemiosła Oreszaku, gdzie prezentowane są wspaniałe hafty, ceramika, tkaniny, rzeźby i prace z metalu. Z kolei Kazanłyk w Dolinie Róż to najlepsze miejsce by pooglądać i zakupić olejki, perfumy, szampony, likiery, herbaty i dżemy z róży. Największy wybór przeróżnych bułgarskich regionalnych produktów można znaleźć w Sofii takie jak książki, tradycyjne stroje, srebrna biżuteria, lalki itp.
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię