Produkty w Słowenii
Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185
26309
Słowenia mimo tego, iż jest niedużym krajem ma długą listę swoich regionalnych charakterystycznych produktów.W zależności od zainteresowań dostępne są różnorodne produkty. Poprzez koronki, po które najlepiej jechać do Idriji i Železników, po drewniany sprzęt domowy - do Ribnicy, po rzeźbione drewniane fajki ze srebrnymi przykrywkami do Bohinja, po czarną ceramikę w węgierskim stylu do Prekmurja, po wyroby z żelaza do Kropy, a po kryształy do Rogaškiej Slatiny. Oryginalną i niezwykłą produktem mogą być tradycyjne panele uli (panjske končnice), zdobione motywami ludowymi - zwłaszcza te przedstawiające diabła ostrzącego plotkarski język na młyńskim kamieniu. Również sprzęt i ubrania narciarskie są bardzo wysokiej jakości. Narty i snowboardy Elan produkuje się w miejscowości Begunje w Gorenjskiej koło Bledu, a buty Alpina w Žiri na północny wschód od Idriji.
Bardzo charakterystyczne są też leki naturalne, zioła i produkty pszczele (wosk, miód, pyłek, propolis i mleczko) są one dostępne w specjalistycznych sklepach na terenie całego kraju.
Jednym ze słynnych produktów Słowenii są wina. W Słowenii jest 14 obszarów upraw winorośli, zajmujących razem blisko 22 tys. ha. Można wyróżnić trzy główne regiony.
Pierwszy z nich to Podravje (nad Drawą) rozciąga się od północno-wschodniej Štajerskiej do Prekmurja. Lepiej zrezygnować z mdłych rieslingów Ljutomer i Laški na rzecz białych win: Renski Rizling (prawdziwy niemiecki riesling), Beli Pinot (Pinot Blanc), Traminec (Traminer) lub Šipon (Furmint). Drugi z kolei to Posavje rozciąga się między wschodnią Štajerską wzdłuż Sawy, aż do granic Dolenjskiej i Belej Krajiny. Produkuje się tu wina białe i czerwone, a najsłynniejszy jest Cviček. Natomiast trzeci region o nazwie Primorska wytwarza głównie wina czerwone, z których największą sławą cieszy się Teran, robiony ze słoweńskich winogron Refošk z Krasu. Jest to rubinowy trunek o intensywnym smaku, posiadający jednak cierpkość białego wina, idealnie pasującą do pršuta i dziczyzny. Inne wina z tego regionu to lekka i wytrawna Malvazija z wybrzeża, o słomkowym kolorze, pasująca wyśmienicie do ryb, oraz czerwony Merlot, zwłaszcza ten z doliny Vipavy.
Słowenia słynie z win już od czasów rzymskich, a niektóre z produkowanych dzisiaj gatunków są naprawdę wysokiej jakości. Niestety, większość cudzoziemców zna słoweńskie wina - jeżeli w ogóle - z tanich butelek białego Ljutomera lub Laški Rieslinga. Podróż do Słowenii przekona każdego, że to, co najlepsze, Słoweńcy zostawiają u siebie w kraju.
Na słoweńskich etykietkach win pierwsze słowo oznacza zazwyczaj region, z którego dany trunek pochodzi, a drugie gatunek winogron: Vipavski Merlot, Mariborski Traminec itd. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre nazwy pochodzą bowiem od miejsc, gdzie dane wino po raz pierwszy wyprodukowano - Jeruzalemčan, Bizeljčan, Haložan. Pojęcie appellation contrôlée w Słowenii praktycznie nie funkcjonuje. Kontrolirano poreklo to ochrona znaku towarowego, sugerująca zazwyczaj (choć nie zawsze) pewien standard. Wybierając wino, warto zwrócić uwagę na słowa vrhunsko vino (renomowane) i złotą nalepkę, kakovostno vino (wysokiej jakości) i srebrną nalepkę, oraz namizno vino (stołowe) i brązową nalepkę. Wina mogą być czerwone, białe i różowe oraz wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. W przypadku win słoweńskich rocznik nie jest tak istotny, jak przy winach francuskich i kalifornijskich.
Słoweńcy zazwyczaj piją wino do posiłków lub przy okazji domowych spotkań towarzyskich. Rzadko widuje się, żeby ktoś siedział w kawiarni lub pubie nad butelką wina (razem z butelką czy kieliszkiem wina do posiłku zamawia się wodę mineralną). Natomiast w upalne letnie dni obficie pija się orzeźwiające drinki z czerwonego lub białego wina zmieszanego z wodą mineralną.
Największym naturalnym bogactwem, a zarazem i produktem tego kraju są uzdrowiska, dzięki nim wzrasta rozwój turystyki. Najważniejsze są wody termalne o różnorodnych właściwościach i temperaturze (od 32 do 73 stopni Celsjusza), następnie wody mineralne (sławne Donat MG i Radenska Trzy Serca), woda morska, solanki, borowina organiczna i nieorganiczna, a w końcu klimat - śródziemnomorski, panoński i podalpejski. W piętnastu słoweńskich uzdrowiskach, pod wspólnych hasłem „Przez naturę do zdrowia”, stworzono najnowocześniejsze oferty turystyczne dotyczące zdrowia, jego pielęgnacji i zapobiegania chorobom. W słoweńskich uzdrowiskach można spędzić przyjemne wakacje wraz z rodziną, zrobić coś dla siebie, dla swojego ciała i ducha, a także poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Wszystko to, dzięki dobrze wyposażonym centrom rekreacyjnym oraz uzdrowiskowym, gdzie można: pływać, uprawiać jogging, spacerować, ćwiczyć z wykorzystaniem różnorodnego sprzętu i boisk, grać w golfa, w kręgle, w tenisa, jeździć konno, na nartach, na rowerze - a przy tym nabywać zdrowych nawyków.
Słowenia słynie także z wiele regionalnych potraw, które wywodzą się z trzech kultur - panońskiej, alpejskiej oraz śródziemnomorskiej. Potrawy według najstarszych przepisów przyrządzane są z mąki i kaszy. Najbardziej znane są świąteczne chleby, formowane w kształcie warkoczy, roladki podobne trochę do polskich pierogów - štruklji, które Słoweńcy przyrządzają na 70 różnych sposobów - stosując słodkie, mięsne lub warzywne nadzienie oraz kluski žganci. Prawdziwym słoweńskim specjałem jest potica, podobna do polskiej strucli, nadziewana różnorodnymi nadzieniami.
0
osób oceniło
ten artykuł
0
osoby lubią
ten artykuł
ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń
ten artykuł
To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię