Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Restauracje we Włoszech


Serwis
Restauracje włoskie w wielu kurortach są otwarte w sezonie letnim cały dzień i z reguły serwują wszystkie potrawy z karty niezależnie od pory dnia. Można w nich spotykać się z przyjaciółmi i przy smacznym posiłku miło spędzić czas. We włoskich restauracjach serwowane są oczywiście głównie lokalne specjały, ale także kuchnia międzynarodowa. W zależności od oczekiwań i „grubości” portfela turystów można skosztować przeróżnych i wyśmienitych potraw. Pełne posiłki we Włoszech jada się w lokalach o nazwie trattoria albo ristorante. Trattoria jest tradycyjnie tańsza i proponuje zwykle potrawy domowe (cucina casalinga), natomiast w bardziej eleganckiej ristorante obsługują kelnerzy w fartuchach, a stoły nakryte są obrusami. Dzisiaj jednak granica między nimi się zaciera. Trattorie są często otwarte w godzinach południowych, zwłaszcza na terenach wiejskich, nie ma zwykle menu i kelner po prostu wymienia listę dań przygotowanych na dany dzień. W większych miastach obydwa rodzaje restauracji otwarte są wieczorami, z tym że ristorante oferują większy wybór dań z menu, a czasami jest w nich także samoobsługowy bufet z przystawkami (antipasti). Potrawy mączne kosztują wszędzie 5-8 € i można właściwie ograniczyć się tylko do nich. Za główne dania mięsne lub rybne płaci się zwykle 6,50-10 €. Pizzerie mogą mieć różny charakter: od prostych lad, przy których sprzedaje się na wynos kawałki pizzy, do eleganckich restauracji ze stolikami i pełną obsługą; wspólną cechą wszystkich pizzerii jest to, że nie ma w nich zwykle niczego innego poza pizzą, napojami i piwem. Niektóre zwykłe restauracje także mają w swoim menu pizzę. Najprostsza pizza z serem i pomidorami (Margherita) kosztuje około 4,60 € (na południu niekiedy mniej, a w miastach północy nierzadko więcej), a za pizzę z większą ilością dodatków płaci się 5-6 €. Przyjęło się kroić pizzę na kawałki i jeść bez użycia sztućców.

Pod koniec posiłku należy poprosić o rachunek (il conto); trzeba pamiętać, że prawie wszędzie do rachunku dodawana jest opłata pane e coperto, wynosząca średnio 1-3 € od osoby. W wielu trattoriach oznacza to nieczytelny skrawek papieru, więc dla pewności, że nie zostało się oszukanym, trzeba poprosić o szczegółowy rachunek - ricevuta fiscale. Zarówno w restauracji, jak i w barze czy sklepie obsługa jest zobowiązana do wydania takiego rachunku - za odmowę jego wystawienia może zostać ukarana mandatem. Poza dodatkową opłatą od klienta (coperto), często pobiera się też opłatę za obsługę (servizio), stanowiącą zwykle około 10% kwoty na rachunku. Gdy opłata ta nie jest wliczona, kelner oczekuje zwykle napiwku w tej samej wysokości - z reguły wystarczy po prostu zostawić kilka monet na stoliku, chyba że chcemy szczodrzej wynagrodzić szczególnie dobrą obsługę. W miejscowościach turystycznych istnieją lokale łączące nazwy kilku rodzajów restauracji (trattoria-ristorante-pizzeria), które jednak nie spełniają dobrze żadnej z wymienionych w nazwie funkcji i serwują kiepskie, a w dodatku stosunkowo drogie jedzenie. Warto poszukać również popularnych wśród miejscowej młodzieży barów połączonych z restauracją, zwanych spaghetteria, oferujących proste dania mączne. Zdarzają się też staromodne, specjalizujące się w kuchni domowej osterie (coś pomiędzy restauracją a pubem), choć niektóre bardziej nowoczesne lokale, roszczące sobie czasem nie do końca uzasadnione prawa do bycia „tradycyjnymi”, zapożyczają tę nazwę.

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1214 s