Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Sławny kucharz Bourdain zachwycony Chorwacją

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Sławny kucharz Bourdain zachwycony Chorwacją

Sławny amerykański kucharz, smakosz, pisarz i gwazda telewizyjna Anthony Bourdain, autor zdobywcy nagrody Emmy podróżniczo-kulinarnego show „Anthony Bourdain: No Reservations” odwiedził Chorwację - i dosłownie ścięło go z nóg. Odcinek „Croatian Coast” został nakręcony już w listopadzie ubiegłego roku, a pod koniec kwietnia została wyemitowana na Travel Channel.

Zaraz po przyjeździe 56 letni Anthony przyznał, że poza zdjęciami wojennymi z lat 90-tych nie miał żadnego innego wyobrażenia o Chorwacji, ale po tym jak rozpoczęła się jego podróżniczo-kulinarna przygoda po chorwackim wybrzeżu i podziwiał piękno przyrody, wszystko co mógł powiedzieć to: Ja jestem p...... idiotą!

„Chorwacja to kolejna wielka rzecz. Jeżeli tu nie byłeś, jesteś p...... idiotą! Ja jestem idiotą! To jest światowa klasa jedzenia, światowa klasa serów i światowa klasa wina”, powiedział Bourdain zupełnie zachwycony Chorwacją.

Swoją podróż zaczął w Rovinju na Istrii, a potem w Limskim Kanale spróbował ostryg i muli przygotowanych według tradycyjnego przepisu z oliwą z oliwek, czosnkiem, chlebem i białym winem. Podróż kontynuował do Motovunu i okolicznego lasu, gdzie z lokalnym tresowanym psem brał udział w poszukiwaniu rzadkich i drogocennych białych trufli, żeby potem w motowuńskiej karczmie Mondo spróbować różnych dań z istryjskich białych trufli.

Opłąca się zwiedzić Motovun, a cena obiadu jest taka jak hamburgera na Manhattanie, mówi Bourdain, który potem spróbował różnych dań rybnych, a najciekawsze dla niego były te z wnętrzności ryby. Ekipa telewizyjna kontynuowała dalej podróż przez okolice Zadaru, gdzie Bourdain spróbował połowu tuńczyków, a potem w jadłospisie znalazł się świeży tuńczyk z hodowli. Potem był raj gastronomiczny na Pagu, który porównuje z Księżycem, gdzie delektował się jagnięciną i ośmiornicą z pieca oraz serem z wyspy Pag. Sławnego smakosza szczególnie zachwyciło skradińskie rizotto. Swoją podróż zakończył na rybach z grilla na Kornatach.

Najbardziej wesoły pisarz wśród kucharzy i najlepszy kucharz wśród reporterów telewizyjnych w odcinku trwającym 42 minuty, który kręcił w Chorwacji przez osiem dni, w szczególności pochwalił świetne wina chorwackie, o których powiedział, że należą do najlepszych na świecie, a najbardziej zachwyciło go wino ze Skradina, które nazywa boskim.
Popularny program Bourdaina „No Reservations” ma 120 milionów fanów na całym świecie, a w ósmym sezonie ta liczba ciągle wzrasta z powodu bardzo prostego i ciekawego scenariusza, według którego Anthony przyjeżdża do kraju, próbuje specjałów autochtonicznych, poznaje lokalne zwyczaje i składniki i do wszystkiego tego dochodzi jego cyniczne poczucie humoru.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1034 s